sâmbătă, 10 decembrie 2011

Ce inseamna ?

fara raspunsuri

Acest tutorial explica ce inseamna cam, telesync, telecine, screener, dvd-screener, DVDrip, VHSrip, TVrip si multe altele.

CAM – Este o filmare de cinema de obicei facuta cu o camera video (ascuns), de cele mai multe ori unghiul nu este bun, sunetul este preluat prin microfonul camerei, preluand si sunete din sala, calitatea este foarte slaba atat video cat si audio.

TELESYNC (TS) – In mare parte este asemanator cu o filmare CAM doar ca se foloseste sursa audio externa (pentru a evita zgomotul din sala). De obicei se filmeaza cand sala este goala, cu camere semiprofesionale. Calitatea este ceva mai buna decat cea CAM.

TELECINE (TC) – In primul rand TC nu trebuie confundat cu Timecode.

SCREENER (SCR) – Preluare de pe VHS, care inseamna o calitate foarte slaba. In ultimul timp nu se mai practica.

D-SCREENER (DVDscr) – Preluare DVD, De obicei acestea sunt cu o banda sau un scris care poate fi ascuns putin dar poate deranja mult in momentul vizionarii.

DVDRip – Preluare de pe DVD final. Calitate superioara.

VHSRip – Preluare de pe casete video finale. Calitatea este cea de pe VHS.

TVRip – De obicei folosit pentru preluarea serialelor. Calitatea este buna fiind preluata de pe canale TV, satelit.

WORKPRINT (WP) – Este o copie a unui film care nu a fost inca terminat. Poate sa lipseasca anumite scene, muzica, calitatea. Poate exista o mare diferenta intre un workprint si versiunea finala.

FORMATE

VCD - mpg1 – Cu un bitrate 1150kbit  si o rezolutie de 352×240 (NTCS) VCD-urile pentru transferuri de calitate mica (CAM/TS/TC/Screener(VHS)/TVrip(analog). Atat VCD cat si SVCD sunt mai degraba masurate in minute decat MB.

SVCD – mpg2 – cu un bitrate de pana la 2500kbits, permite o calitate mai buna.

XVCD/XSVCD - De obicei sunt VCD/SVCD care nu se supun regulilor. Rezolutia si bitrate este mult mai mare.

DivX / XviD – DivX  este pentru platforme multimedia. Foloseste doua codecuri, low motion, high motion. Filmele vechi erau encodate in low motions si au o problema cu high motions, aici SBC (Smart Bit-rate Control) rezolva aceasta problema.

DVD-R – Este cea mai folosita astazi. Capacitatea este de 4.7gb

MiniDVD – La fel ca si DVD-R, dar daca dorim o rezolutie si un bitrate mai mare pe acestea incap pana la 18-21 minute.

Alte informatii

Regional Coding – Daca un american cumpara un film pe DVD din America nu poate viziona acel film si in europa.  Acest lucruu fiind datorat aparatelor europene. Exista chipuri care pot citi orice regiune.

Macrovision – Este o protectie la copiere pentru cele mai multe dvd-uri comerciale.

NTSC/PAL – Sunt doua standarde folosite in lume. NTSC are un frame rate mai mare (29fps), pe cand PAL (25fps).  Formatul PAL are o rezolutie mai mare. Discurile NTSC sunt usor de rulat pe sisteme PAL, pe cand invers este mai complicat.  Sunt multe de spus aici.


Pentru informatii suplimentare lasati comentarii.

Share on Facebook

Nu sunt articole similare.

tag.

View the Original article

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu